Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Cheryl Looijer Nederlands kampioen schaken

Cheryl Looijer Nederlands kampioen schaken

geplaatst op 14 mei 2013

De 13-jarige Hoofddorpse Cheryl Looijer heeft in de meivakantie met succes haar Nederlandse titel verdedigd. Ze werd kampioen schaken.

Van 27 april tot en met 5 mei moesten in Sneek 9 ronden gespeeld worden tegen de kampioenen van de 13 regionale bonden. Als regerend kampioene behoorde Cheryl (Meisjes C, tot en met 14 jaar en Algemeen B tot en met 16 jaar) tot de favorieten, maar dat bracht ook extra druk met zich mee. De andere deelneemsters zorgden er voor dat ze goed voorbereid en met verrassende tactische openingen achter het schaakbord plaats namen. Partijen van meer dan 4 uur waren geen uitzondering.

Vermoeidheid
Cheryl speelde een sterk toernooi en was het beste bestand tegen spanning en vermoeidheid. Zij verloor maar 1 partij tegen Lola den Dunnen en eindigde met een vol punt voorsprong op Lola, die net als vorig jaar sterk begon, maar daarna aan spanning onderuit ging.

In de derde ronde leed Cheryl haar enige nederlaag. Dan is het zaak de overige partijen te winnen om de druk op de koploopster te houden. Dat lukte, zodat ze na 7 ronden alleen aan de leiding kwam met een half punt voorsprong op de nummer 2. Die verspeelde op de laatste dag nog een half punt. Cheryl won wel en zo mag Cheryl zich met een vol punt voorsprong opnieuw Nederlands kampioen schaken voor meisjes tot 14 jaar noemen. Volgend jaar is ze nog jong genoeg om nog een keer in deze categorie mee te doen en dan hoopt ze de trilogie vol te maken.

Maar eerst mag ze als Nederlands kampioene namens Nederland naar het Europees Jeugdkampioenschap schaken dat van 28 september tot en met 8 oktober in Montenegro wordt gehouden. Met haar ervaringen op het vorige EK en een eerder WK kijkt ze hier erg naar uit.

Tekst: Hoofddorp Dichtbij