Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Twan van der Werff wint 2e Europacupmedaille

Twan van der Werff wint 2e Europacupmedaille

geplaatst op 27 mei 2013

Twan van der Werff heeft in korte tijd twee fantastische prestaties neergezet. Drie weken na zijn behaalde derde plaats in de Europacup voor judoka tot 18 jaar in Berlijn, veroverde Twan wederom een derde plaats in de Europacup van Polen.

Twan van der Werff heeft voor de tweede keer in drie weken een fantastische prestatie neergezet. De Europa Cup bestaat uit tien door de Europese Judo Unie georganiseerde cuptoernooien verdeeld over Europa, op basis waarvan een ranking wordt gemaakt die o.a. bepalend is voor plaatsing op het EK. De laatste wedstrijd van de Europese tour is de European Cup in Bielsko Biala Polen.

Twan kreeg deze wedstrijd toegewezen door de bondscoach, naar aanleiding van zijn derde plaats in de Europacup van Berlijn drie weken eerder.
Twan had een loting in een zwaar kwart maar was wel de eerste ronde vrijgeloot. Zijn tegenstander in de tweede ronde was de Italiaan Lorusso. Lorusso was een stugge maar passieve judoka. Twan bleef zoeken naar een punt en scoorde halverwege de partij wazari door een schouderworp. Twan hield de voorsprong vast en won zijn partij.

In de derde ronde won Twan van de lastige pool Slusarski met yuko door meteen in zijn eerste aanval te scoren en het punt uit te judoën. In de kwartfinale kwam Twan tegen Marandian uit Oekraïne achter met yuko door maki-komi, een rol-offerworp. Twan probeerde continue door de verdediging van Marandian heen te breken. Vlak voor tijd scoorde hij een vol punt door schouderworp en won de partij. In de halve finale verloor hij van Mamyedov uit de Oekraïne die er een lastig vechtpotje van maakte. Twan kon niet tot zijn meest gevaarlijke pakking komen en liep één keer op een voetveeg, waardoor hij yuko tegen kreeg.

In de strijd om brons trof Twan Morgoev, weer een Oekraïner. De wedstrijd startte gelijkwaardig met kansen over en weer, maar Twan scoorde als eerste een yuko. Daardoor kwam de druk nog meer bij de Oekraïner te liggen, waardoor Twan vlak voor tijd ook nog wazari met een schouderworp links kon scoren en de derde plaats daarmee definitief veilig stellen.

Met 56 punten staat Twan momenteel elfde op de Europese ranglijst; een goed uitgangspunt voor het EK, dat van 21 tot en met 23 juni plaatsvindt in Tallin Estland. Coach Barry Piroli kan terugkijken op een goede tour met twee Europacup prijzen voor Twan en inmiddels ook een vijfde plaats van Biko Vos op de Europacupwedstrijd van Lyon in de leeftijdsklasse tot 21 jaar. Biko zit nog volop in het Europacupcircuit dat deze zomer een vervolg krijgt.