Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Twan van der Werff naar WK Judo

Twan van der Werff naar WK Judo

geplaatst op 01 juli 2013

Twan van der Werff is door de bondscoach geselecteerd voor het WK Judo tot 18 jaar. Vier bronzen medailles op officiële meetmomenten zorgden voor uitverkiezing naar het WK.

Twan van der Werff sloeg zijn eerste slag in januari waar hij derde werd op de Dutch Open Espoir in de categorie tot 55 kg, een categorie dat zich dit seizoen kenmerkt door zowel een sterke Nederlandse als buitenlandse bezetting. In de voorbereiding op zijn eigen leeftijdsklasse werd hij daarna ook vijfde van Nederland in de leeftijdsklasse tot 21 jaar. In april volgde een derde plaats op het NK tot 18 jaar. Na een ietwat teleurstellend optreden in Bremen volgde een goede reeks wedstrijden op de Europacup in Teplice (Tsjechië) waar Twan net niet kon doordringen tot de punten.

In Berlijn trok Twan de lijn van Tsjechië door en versloeg judoka die op dat moment hoog op de Europese Ranking stonden. Twan veroverde brons en werd daarvoor met een EK plaats beloond. Op de Europacup van Bielsko Biala in Polen, waarvoor alleen de judoka die naar het EK en de EJOF gaan geselecteerd waren, werd Twan wederom derde, waarbij hij in de beslissende wedstrijden drie Oekraïners in zijn handen had. Vorige week op het EK ging het niet zo goed. Na een niet ideale voorbereiding met een drukke schoolperiode en een blessure stond Twan op het EK in zijn eerste wedstrijd tegen Lizunas uit Litouwen, de judoka die hem ook in Tsjechië de weg versperde. Twan viel aan en kreeg tot ieders verbazing (ook tot verbazing van de commentator van de livestream uitzending van de EJU) een straf voor passiviteit. Twan wilde de achterstand goed maken, maar moest daarbij zoveel risico nemen dat hij vlak voor tijd op een overname liep.

Afgelopen donderdag ontving Twan van der Werff de uitnodiging van de bondscoach voor deelname aan het Wereldkampioenschap judo tot 18 jaar, dat dit jaar in Miami Florida plaatsvindt. Het WK start op donderdag 8 augustus. Twan zal ook meteen die donderdag in actie komen. De komende periode zal Twan zich proberen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het WK.
Afgelopen zaterdagavond had Judo Yushi ook de seizoensafsluiting met een kampioenen- en selectiefeest, waarbij de kampioenen van afgelopen seizoen werden gehuldigd en de selectie voor het nieuwe seizoen bekend werd gemaakt. Selectie geschiedt op basis van een puntensysteem en door de vele goede internationale resultaten won Twan de titel ‘wedstrijdjudoka van het jaar’ bij de junioren/senioren. Bij de jeugd tot 15 jaar ging de titel naar Ilse Buren die kampioen van Nederland werd tot 15 jaar en een leeftijdsklasse hoger (tot 18 jaar) derde van Nederland werd. Mats Koolmoes won de titel in de leeftijdscategorie tot 12 jaar.