Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Zilver op balk voor turnster Eythora Thorsdottir

Zilver op balk voor turnster Eythora Thorsdottir

geplaatst op 22 juli 2013

Eythora Thorsdottir van Bato-Pax Gymnastics is de beste Nederlandse turnster op het EYOF met een 9e plaats allround en pakt verrassend een zilveren medaille op het onderdeel balk!

Het was een spannende finale, waarin Eythora als laatste (8e) moest turnen. Er was op dat moment nog maar 1 turnster die een fout had gemaakt. Eythora zag er ontspannen uit voor haar oefening begon en veranderde zichtbaar in concentratie op het moment dat ze haar opsprong deed. Haar hele oefening ging foutloos. Haar afsprong was even spannend, want deze was moeilijker dan wat zein de kwalificatie en meerkampfinale turnde. Maar ook haar afsprong ging super! De spanning en ontlading kwam eruit bij Eythora, de trainers en het publiek! Op het score bord verscheen een 13.8 en dat betekende een zilveren medaille!

Een zilveren medaille bemachtigen in een internationaal hoogstaand evenement dat een voorbereiding is voor de Olympische Spelen in Rio. Dat belooft wat! Ze kon na afloop haar geluk niet op: “Het is super cool, heb hier zo hard voor getraind, ben zo blij met het resultaat. Ik had al gehoopt op een goede balkoefening.”

Over de deelname aan de EYOF zei ze: het EYOF is cool, vooral omdat het in Nederland is en het Nederlandse publiek hier helemaal achter je gaat staan. Ik ben nu klaar en heel tevreden. Het was een geweldige ervaring.”

Het EYOF is het European Youth Olympic Festival: een tweejaarlijks sportevenement voor jonge sporters uit heel Europa. In negen verschillende Olympische disciplines gaan jonge sporters (13 tot en met 18 jaar) voor het goud. Het EYOF is een voorproefje voor de ‘echte’ Olympische Spelen. Zo worden de sporters net als op de Spelen gehuisvest in een Olympisch dorp, is er een openings- en sluitingsceremonie en natuurlijk een Olympische Vlam en een officiële vlag.