Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Topsporten is topsport voor je lichaam

Topsporten is topsport voor je lichaam

geplaatst op 19 augustus 2013

Om je lichaam gezond te houden en het optimaal te laten presteren, heb je veel bouwstoffen nodig. Naarmate je meer van je lichaam vraagt, zoals bijvoorbeeld bij topsport, heb je dus ook veel meer bouwstoffen nodig. Natuurlijk probeer je deze eerst zoveel mogelijk uit gezonde voeding te halen, maar dat lukt niet altijd.

Redenen dat tekorten bestaan, zijn de verarming van de bodem (waardoor er veel minder mineralen in voeding zitten), de manier van kweken, oogsten en bewaren (waardoor veel vitamines verloren gaan), de raffinage van veel voedingsmiddelen, zoals suiker en meel (waardoor veel waardevolle stoffen uit het product worden gehaald) en een steeds grotere belasting aan milieu factoren waardoor onze behoefte veel groter is geworden.

Bij topsporters speelt nog iets anders een heel belangrijke rol: topsporters vragen immers inspanningen van hun lichaam waardoor een nog grotere behoefte aan essentiële bouwstoffen ontstaat. Maar bij grote fysieke inspanningen ontstaan er ook meer zogenaamde ‘vrije radicalen’. Vrije radicalen kunnen veel schade toebrengen aan het lichaam en aan onze gezondheid. Dit kan grotendeels worden voorkomen door ‘antioxidanten’. Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen kunnen neutraliseren.

Hieronder volgt in vogelvlucht een uitleg over de toegevoegde waarde van voedingssupplementen voor topsporters. Sporters die zijn aangesloten bij Topsport Haarlemmermeer, krijgen 35% korting bij New Care Supplements. Onderstaande producten zijn allemaal voorzien van het NZVT-label en dus 100% dopingvrij. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het topsportloket.

Alles is gericht op:
1. Het leveren van een optimale prestatie
2. Een snel herstel
3. Verkleining van de kans op blessures

New Care Multi
Zoals uit bovenstaande al bleek heeft de gemiddelde Nederlander toch behoorlijk wat tekorten aan voedingsstoffen. Ontbreekt er 1 voedingsstof in het lichaam, dan kunnen er honderden lichaamsprocessen op een laag pitje komen te staan. Een tekort aan 1 van de B vitamines bijvoorbeeld kan er al voor zorgen dat het totale energie- en concentratieniveau in het lichaam wordt verlaagd. En een tekort aan chroom kan veelvuldige bloedsuikerspiegel schommelingen tot gevolg hebben. Met een schommelende bloedsuikerspiegel kan het energieniveau (tijdens inspanningen) niet worden gehandhaafd. Tekorten aan zink kunnen tot snelle ‘verzuring’ leiden met alle gevolgen van dien voor de spieren. Een goede Multi zorgt voor een aanvulling van alle essentiële vitaminen, mineralen en sporenelementen wat zeker voor een topsporter belangrijk is.

New Care Magnesium
Magnesium is niet alleen het mineraal dat bekend staat als het ‘anti stress mineraal’, maar ook het mineraal dat een centrale rol speelt in de energie van spiercellen. Tekorten aan magnesium geven overmatig spierpijn, vermoeidheid na inspanning en kuitkrampen als meest prominente symptomen. Door zweten, hetgeen nogal eens optreedt als je topsporter bent, raken we veel van onze mineralen kwijt. Vandaar dat bij extra fysieke inspanning een extra magnesium inname zeer wenselijk is.

New Care Zuurvrije C1000
In tegenstelling tot dieren kunnen mensen zelf geen vitamine C aanmaken en zijn ze hiervoor aangewezen op de voeding. Vaak wordt gedacht dat onze behoefte aan vitamine C wel gedekt wordt door onze groente en fruit inname. Helaas is het vitamine C gehalte de laatste jaren sterk gedaald door het moment van oogsten en de bewaartechnieken.
Vitamine C is in ons lichaam betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties en daarmee een zeer veelzijdige vitamine. Niet alleen voor ons afweersysteem, maar ook als antioxidant, om cholesterol af te breken, om bindweefsel te versterken, om insuline de cel in te transporteren, om neurotransmitters (stofjes in het hoofd) aan te maken, om ijzer goed uit de voeding op te nemen, et cetera.
Voedingsdeskundigen menen dat de gemiddelde behoefte op circa 30 mg per kilo lichaamsgewicht per dag ligt. Dat zou betekenen dat iemand van 70 kg al ruim 2.000 mg (2 tabletten) per dag nodig heeft. Bij (chronische) klachten, grote fysieke inspanningen of stress situaties ligt de behoefte aan vitamine C nog hoger.

New Care Multi Antioxidant
Bij alle stofwisselingsprocessen in ons lichaam ontstaan vrije radicalen. Dit zijn uiterst agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten. Naarmate er meer stofwisselingsprocessen zijn, door bijvoorbeeld fysieke inspanning, stress of een hogere inname van voedingsmiddelen, ontstaan er dus meer vrije radicalen. Ook van buitenaf hebben we te maken met vrije radicalen door bijvoorbeeld sigarettenrook, luchtverontreiniging en pesticiden. Antioxidanten kunnen vrije radicalen onschadelijk maken of verminderen dat ze ontstaan.
Hoewel in een multi veel antioxidanten zitten (vitamine C, E, selenium, lycopeen, et cetera), is dit niet voldoende om de vrije radicaal vorming van grote fysieke inspanningen in goede banen te leiden. Vandaar dat Multi Antioxidant, naast een goede Multi, voor een topsporter belangrijk is als aanvullend supplement. Alle afzonderlijke antioxidanten ondersteunen elkaar in de aanpak van vrije radicalen. 
 
Bovenstaande producten zijn voorbeelden van supplementen die je zou kunnen gebruiken. Voor een specifiek voedingsadvies en bijbehorende aanvullingen kun je het best naar een professional!