Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Cursus Mindfulness voor trainers

Cursus Mindfulness voor trainers

geplaatst op 30 september 2013

Topsport Haarlemmermeer organiseert dit najaar een cursus 'Mindfulness', onder leiding van Edith Rozendaal. Alle trainers uit de regio zijn van harte welkom hieraan deel te nemen.

TOEPASSING VAN SPORTPSYCHOLOGIE EN MINDFULNESS BINNEN PRESTATIESPORT
Mentale training en sportpsychologie is voor veel trainers inmiddels een geaccepteerd begrip. Maar waar trainers vaak een heldere visie hebben op tactische, technische en conditionele aspecten van hun sport, voelen ze zich over ‘het mentale’ nog onzeker: ‘ik ben toch zeker geen psycholoog’. Steeds meer trainers gaan gericht op onderzoek uit wat ‘het mentale’ nu eigenlijk inhoudt. Want ook dit deel van de menselijke prestatie wordt door wetenschappers onderzocht.

Wat is het nou eigenlijk ‘het mentale’? Even kort door de bocht zou je het kunnen omschrijven als alles wat we denken, voelen en doen in sportsituaties. Het gaat dus om gedachten, gevoel en gedrag. Welke gedachten gaan er zoal in sporters (en jouw) hoofd om rond en tijdens trainingen en wedstrijden. Hoe kun je nu in sportsituaties verstandig omgaan met je emoties? Welke bewuste en onbewuste processen liggen ten grondslag aan ons gedrag?

In de sportpsychologie wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mentale processen in de sport. En daarbij wordt natuurlijk ook goed gekeken naar de psychologie als vakgebied. In de psychologie zijn de laatste jaren de zogenaamde ‘derde generatie gedragstherapieën’ populair. Dit is een stroming binnen de gedragstherapie die zich onderscheidt door een nadruk op het leren van zogenaamde mindfulnessvaardigheden, acceptatie en het effectiever leren omgaan met emoties en overtuigingen, zonder deze te willen veranderen.

Maar ook in de sport en sportpsychologie is mindfulness inmiddels een populair onderwerp van onderzoek. Hierbij worden van oorsprong uit boeddhistische tradities voortgekomen denkbeelden vertaald naar toepassingsmogelijkheden in onze westerse praktijk, ook de sportpraktijk. Niet op een zweverige manier, maar juist met beide benen op de grond.
Steeds vaker zien we al invloeden vanuit oosterse filosofieën in de westerse sport. Zo heeft Phil Jackson, de man achter de successen van Michael Jordan en coach van de Chicago Bulls het over Zen en selflessness. Doen de wielrenners van BMC, met in hun gelederen Cadel Evans, aan yoga. En verdiept Gert-Jan Verbeek zich in het boeddhisme.

Bewust aanwezig zijn in het hier en nu, op een bepaalde manier oplettend zijn, zonder te oordelen. Dit is een korte maar veel omvattende definitie van mindfulness. Sporters herkennen mindfulness als opperste concentratie of focus. En sporters weten dat je een omschrijving van focus weliswaar kunt omvatten in een kort zinnetje, maar dat het vaak helemaal nog niet zo makkelijk is om te bereiken.

In de cursus zal de betekenis en toepassing van op mindfulness gebaseerde technieken in de sport verduidelijkt worden.

MENTALE TRAINING VOOR SPORTERS
We maken een vertaling naar onze westerse kijk op concentratie en omgaan met gedachten en gevoelens binnen de prestatiesport. Welke concentratieoefeningen zijn waardevol voor sporters en waarom? Hoe kunnen sporters omgaan met hun gedachten (het wordt niks, ik ben niet in vorm, die anderen zijn beter, ik ben zo gespannen) en gevoelens (zenuwachtig, bang, boos, verdrietig) rond wedstrijden en trainingen? En hoe kun je dat als trainer, vanuit de principes van mindfulness, het beste omgaan met deze gedachten en gevoelens?

Sportpsycholoog Edith Rozendaal begeleidt binnen haar praktijk sporters met behulp van deze methoden. Zij legt in deze cursus uit hoe ze dat doet en ook hoe je dat als trainer kunt integreren in je begeleiding van sporters.
Over dit onderwerp heeft Edith ook een boek uitgebracht. Voor meer informatie over haar praktijk: www.sport-gek.nl of www.facebook.com/sportgek

Data:
Woensdag 23 oktober 2013 (19:15-22:00)
Introductie mindfulness
Hoe kun je de concentratie versterken
Aanleidingen bij onderpresteren
Gewoontepatroon invullen

Woensdag 6 november 2013 (19:15-22:00)
Welke gedachtepatronen kunnen we onderscheiden
Hoe gaan we het beste om met onze gedachten
Lastig te hanteren emoties in de sport
Lichamelijke gewaarwordingen van emoties
Gewoontepatroon bespreken

Woensdag 20 november 2013 (19:15-22:00)
Tegenmaatregelen
Handelen naar wat er toe doet
Gewoontepatroon bespreken
Evaluatie

Locatie:
Sportservice Haarlemmermeer, Hoofdweg 680 – 682

Kosten:
Je investeert €99,- voor drie avonden. Je krijgt daarvoor ook het boek ‘Sportmindfulness’ van Edith. Ben je trainer bij een van de groei- of kernsporten, dan gelden andere afspraken. Meer hierover via Topsport Haarlemmermeer.

Inschrijven:
Opgeven kan bij Annemarie Kramer van Topsport Haarlemmermeer; akramer@topsporthaarlemmermeer.nl. Vermeld hierbij je naam, vereniging en contactgegevens. Mocht je nog vragen hebben dan kun je ook contact opnemen met Topsport Haarlemmermeer.