Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Rinus van Kalmthout officieel Dutch Rotax Max-kampioen 2013

Rinus van Kalmthout officieel Dutch Rotax Max-kampioen 2013

geplaatst op 20 september 2013

Nadat karter Rinus van Kalmthout half augustus in Hahn de titelstrijd al officieus voortijdig in zijn voordeel besliste, mag het jonge Hoofddorpse karttalent zich nu ook officieel Nederlands kampioen Dutch Rotax Max Junior Challenge 2013 noemen.

Op het Circuit Erftlandring in het Duitse Kerpen was de net 13 jaar geworden Van Kalmthout in de kwalificatie wederom de snelste, reed in race één naar een tweede plaats, om in de finale als eerste te worden afgevlagd. Een tijdstraf van drie seconden voorkwam echter dat het karttalent opnieuw op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen.

Door zijn fraaie serie uitslagen had karter Rinus van Kalmthout zich half augustus tijdens de wedstrijden in het Duitse Hahn al voortijdig, zei het officieus, verzekerd van de titel in de Dutch Rotax Max Junior Challenge. Daarmee verdiende Van Kalmthout tevens een andere hoofdprijs, een ticket naar het Wereldkampioenschap in het Amerikaanse New Orleans. Om het kampioenschap ook officieel op zijn naam te schrijven, moest het Hoofddorpse karttalent bij de laatste wedstrijd in het Duitse Kerpen wel aan de start verschijnen. Eén ronde rijden zou al voldoende zijn, maar in samenspraak met zijn team TKP werd besloten voor de sportieve oplossing te kiezen en gewoon aan de wedstrijd mee te doen. Tevens zou Van Kalmthout daarmee zijn teamgenoten in de eindstand aan een hogere klassering kunnen helpen. Dit hield echter wel een risico in, want bij diskwalificatie zou Van Kalmthout ook zijn eerder verdiende punten verliezen en zou de titel alsnog aan zijn neus voorbij kunnen gaan.

In zowel de vrije training als de kwalificatie toonde Van Kalmthout in Kerpen zijn vorm en zette de snelste tijd op de klokken. Na een goede start voerde de jonge Hoofddorper in de eerste race het veld aan, maar werd vervolgens gepasseerd door zijn teamgenoot Leonard Hoogenboom. Omdat zijn teamgenoot voor een betere klassering in de titelstrijd nog punten nodig had, drong Van Kalmthout aan het einde van de race niet verder aan en nam genoegen met een tweede plaats. Daarmee moest Van Kalmthout in de finale vanaf het vuile gedeelte van de baan beginnen, zakte bij de start weliswaar twee plaatsen terug, maar wist met een zeer fraaie inhaalactie al snel zijn verloren posities goed te maken. Daarmee lag Van Kalmthout opnieuw achter teamgenoot Hoogenboom. Die had in deze race echter niet de snelheid van de eerste race en toen de koploper wat eerder dan gedacht remde, raakte Van Kalmthout zonder opzet zijn teamgenoot en werd daarop door de wedstrijdleiding bestraft met drie seconden extra tijd omdat hij een plaats had gewonnen nadat er licht contact was geweest. In eerste instantie besloot Van Kalmthout zijn teamgenoot die wederom op kop lag te helpen en duwde hem en aantal ronden op het rechte eind op om extra snelheid te winnen, maar toen de achtervolgers snel naderden, besloot Van Kalmthout de kop over te nemen, reed vervolgens in de laatste drie ronden weg bij het veld om met een voorsprong van twee en ‘n halve seconden op de concurrentie als eerste te worden afgevlagd. Als de race nog één ronde langer had geduurd, was Van Kalmthout waarschijnlijk alsnog als winnaar geklasseerd, maar nu betekende de drie seconden straf een vierde plaats in de finale en een derde plaats in het dagklassement.

Voor het kampioenschap maakte dit uiteraard niets meer uit, want met een totaal (inclusief twee aftrekresultaten) van 524 punten eiste de vorige week 13 jaar geworden Van Kalmthout met grote overmacht de titel in de Dutch Rotax Max Junior Challenge voor zich op. Met 501 punten eindigde Dennis Tijs op plaats twee, terwijl Van Kalmthouts TKP-teamgenoten Eline Chehin en Leonard Hoogenboom met 494 en 493 punten beslag legden op de plaatsen drie en vier. Nick Duncker sloot de titelstrijd met 480 punten af als nummer vijf.

Voor Van Kalmthout staan de komende weken in het teken van de voorbereiding op het Wereldkampioenschap in New Orleans. Omdat de Junior-klasse bestemd is voor rijders van 12 tot 16 jaar, zal Van Kalmthout ook daar weer één van de jongere deelnemers zijn. Inmiddels heeft de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout het afgelopen weekend in Kerpen al getest op het bij het WK voor junioren verplichte Energy kartchassis. Daarbij waren de rondetijden al veelbelovend. Om zich optimaal voor te bereiden op het wereld kampioenschap zal Van Kalmthout volgende maand deelnemen aan de Internationale Rotax Pan-American Challenge welke tevens gehouden wordt op het Nola Motorsports Park in
New Orleans (USA).