Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Baseball Academy Kennemerland beleeft eerste lustrum

Baseball Academy Kennemerland beleeft eerste lustrum

geplaatst op 14 oktober 2013

Vandaag is het vijf jaar geleden de Stichting Baseball Academy Kennemerland werd opgericht. De 10e oktober 2008 was een memorabel moment, omdat in de jaren 2002 en 2003 de eerste poging om tot een Haarlemse honkbalschool te komen moest worden gestaakt.

Gebrek aan fondsen, het niet verwezenlijken van de LOOT status voor het Mendel College en te weinig draagvlak bij de clubs waren hier destijds debet aan. Vanaf 2007 werden er nieuwe initiatieven genomen die in samenwerking met veel partijen hebben geleid tot de realisering van de Baseball Academy Kennemerland.

Met name de subsidies van de drie gemeenten Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede gaven de doorslag om een gezonde start te kunnen maken. En de vier regionale topclubs Hoofddorp Pioniers, RCH-Pinguïns, Kinheim en DSS besloten samen te werken binnen dit voor traditionele verenigingen baanbrekende initiatief. Daar was toen voor de besturen van deze clubs veel moed en daadkracht voor nodig gezien de aanvankelijke scepsis binnen de respectievelijke eigen gelederen om hun beste talenten voor enige jaren uit te gaan besteden.

Vanaf het najaar van 2008 werden vervolgens de eerste geselecteerde 25 ‘Rabbits’ klaargestoomd voor hun eerste honkbalseizoen onder leiding van de kersverse technisch manager Bernie Beckman. Vanaf de start van het seizoen 2009 bleken de individuele kwaliteiten van de APPM Rabbits door deze bundeling van talenten optimaal tot hun recht te komen. Veel spelers maakten een stormachtige technische en persoonlijke ontwikkeling door en ook collectief waren de resultaten direct zichtbaar. Door de speciale KNBSB Elite competitie voor de zes Baseball Academies onder de vlag van NOC*NSF spelen de 150 beste jeugdhonkballers uitsluitend met en tegen elkaar. Uit deze jongens, die dagelijks op het veld staan, worden de nationale jeugdteams geformeerd.

Na vijf jaar talentontwikkeling bij de Baseball Academy en voor velen ervaring op internationaal niveau is de doorstroom van talenten naar de volgende stap in hun carrière in volle gang. Spelers gaan goed opgeleid terug naar hun oude club, of zetten de opleiding voort in het buitenland. De komende jaren zal de ‘productie’ van talenten alleen maar toenemen. Tegen de tijd dat de Baseball Academy Kennemerland haar 2e lustrum viert zullen vele oud-Rabbits de Hoofdklasse bevolken!

De resultaten van vijf jaar talentontwikkeling door de Baseball Academy Kennemerland:
* 63 x talenten als 'Rabbits' geselecteerd voor het KNBSB Academy programma in onze regio
* 3 x Rabbits in de Hoofdklasse
* 27 x Rabbits naar Rookieteams en Overgangsklasse bij de samenwerkende clubs
* 4 x Landskampioen Aspiranten APPM Rabbits
* 2 x Landskampioen Junioren APPM Rabbits
* 1 x Rabbit in Nederlands A Team
* 25 x Rabbits droegen het oranje Nederlands Team shirt op een officieel toernooi

© Gerard Spaans Fotografie