Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Judo Yushi derde van Nederland bij heren tot 18 jaar

Judo Yushi derde van Nederland bij heren tot 18 jaar

geplaatst op 09 december 2013

Voor het tweede jaar op rij is het herenteam van Judo Yushi derde van Nederland geworden in de leeftijdsklasse tot 18 jaar. Ditmaal geheel op eigen kracht, want het team bestond louter uit judoka van Judo Yushi. Het NK leverde zelfs dubbel succes op voor Judo Yushi. Ilse Buren werd met het team van Ben Rietdijk Sport kampioen van Nederland bij de dames tot 18 jaar en speelde in het team een belangrijke rol.

Door het opschuiven van de leeftijdsgrens -17 naar -18 en de aanpassingen in de gewichtsklassen ontstond dit jaar een nieuwe situatie waarbij het de vraag was of het resultaat van vorig jaar representatief was voor dit jaar. Judo Yushi was dit jaar naar het NK gegaan met judoka die allemaal lid zijn van Judo Yushi en waarvan niet één judoka laatstejaars is in deze leeftijdsklasse.

Judo Yushi lootte in de tweede ronde (eerste wedstrijd) het team van Haaglanden. Judo Yushi won relatief eenvoudig de wedstrijd met 5-2 door overwinningen van Raynaldo Kuijpers Kevin Snijders, Twan van der Werff, Tim Boekelaaren Tim Kuijpers. De einduitslag was 5-2.
De wedstrijd in de kwartfinale was tegen Theo Meijer Sport en gezien de loting kon deze partij wel eens cruciaal zijn voor het vervolg van het kampioenschap. Judo Yushi paste bewust de opstelling aan. Ondanks overwiningen van Ayoub Bourhaleb en Twan van der Werff stond na vier wedstrijden een 2-2 stand op het bord. Tim Boekelaar in de klasse tot 73 kg op achterstand tegen Thomas ten Heuvel. Hij leek dit niet te kunnen goedmaken, maar kon vlak voor tijd de achterstand omzetten in winst door te scoren met een verwurging. Tim Kuijpers won vervolgens van V.d. Ven en werd matchwinnaar, waardoor het team met 4-3 kon winnen.

In de halve finale tegen Kenamju (eigenlijk JTS Haarlem) was weer een aanpassing noodzakelijk, zowel om tactische reden, als door fitheid van enkele judoka. Alleen Tim Kuijpers kon zijn partij winnen, waardoor met 1-6 werd verloren. Een tweede opéénvolgende bronzen plak moest nu worden behaald door te winnen van Judo Topsport Noord-Oost, zijnde het eerste team van JTS Heerenveen. Dit werd een echte thriller met veel spanning en emotie. Het werd het meest enerverende duel van de dag.

Ayoub Bourhaleb verloor tot 50 kg en ook Raynaldo Kuijpers kon niet winnen van Koffijberg. Daarna zette Twan het eerste resultaat op het bord door te winnen van De Jager met waza-ari door schouderworp. Kevin Koehof won snel de partij in de klasse tot 66 kg van Boes met vol punt door een heupworp. Dylan Witte stond in de klasse tot 73 kg tegenover Milosevic, waarbij Dylan probeerde aan te vallen, maar steeds tegen het blok van zijn tegenstander opliep. Uiteindelijk was een strafpunt doorslaggevend in het nadeel van Dylan, waardoor het team op 2-3 achterstand kwam. Nu mocht geen partij meer worden verloren. Tim Boekelaar kwam in de klasse tot 81 kg op waza-ari achterstand door een oprolofferworp. Tim probeerde vervolgens alles om dit goed te maken en in de laatste 10 seconden van de wedstrijd lukte het bijna; Tim scoorde yuko met een beenworp. Dat was niet genoeg, maar de houdgreep die in de laatste seconde voor het verstrijken van de tijd werd aangezet leverde waza-ari op, waardoor de yuko doorslaggevend werd voor winst en de stand weer 3-3 in evenwicht was, met nog één wedstrijd te gaan. De beslissing moest vallen in de wedstrijd tussen Tim Kuijpers en Tegelaar in de klasse boven 81 kg. Tim Kuijpers kent Tegelaar, maar werd toch verrast met een heupworp en doorgestuurd voor waza-ari. Ook voor Tim begon een inhaalrace die dreigde te mislukken. Vlak voor tijd scoorde Tim met een voetblok de benodigde waza-ari, waardoor de Golden Score (verlenging) een feit was. In die Golden Score kon Tim zijn oorspronkelijke plan weer oppakken en stuurde hij vrij snel een aanval van Tegelaar door voor ippon, waardoor de 4-3 was bereikt en de bronzen medaille een feit was.

Het team van Judo Yushi bestond uit: (-50 kg:) Ayoub Bourhaleb, Menno van Emmerik, (-55 kg:) Raynaldo Kuijpers, Wesley Witte, (-60 kg) Twan van der Werff, Kevin Snijders, (-66 kg:) Kevin Koehof, Bas van der Veld, (-73 kg:) Tim Boekelaar, Dylan Witte, (-81 kg:) Tim Kuijpers, (+81 kg:) Zjora Sjabazjan.

Dubbel succes voor Judo Yushi met goud voor Ilse Buren
Ilse Buren was gevraagd om het team van Ben Rietdijk Sport te versterken in de klasse tot 52 kg. Ilse speelde een cruciale rol omdat het team van Ben Rietdijk Sport elke wedstrijd met 3-2 won en Ilse al haar partijen ook won. In de kwartfinale won het team van Topjudo Nijmegen en won Ilse van Julie Kemmink. In de halve finale werd het team van Judo Topsport Noord-Oost (JTS Heerenveen) verslagen en in de finale won Ilse van Celine Langrenez en behaalde het team de titel ten koste van Kenamju (JTS Haarlem).