Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Judoka Judo Yushi slaan grote slag op Dutch Open

Judoka Judo Yushi slaan grote slag op Dutch Open

geplaatst op 14 januari 2014

Nieuw-Vennep— Judo Yushi heeft op het eerste officiële meetmoment van de Judo Bond Nederland meteen een grote slag geslagen. Zeven judoka eindigden bij de beste vijf en zes judoka behaalden kwalificatiepunten, waarmee ze meteen een goede basis hebben gelegd om uit te kunnen komen in Europacupwedstrijden.

Het eerste toernooi in 2014 is de Dutch Open Espoir. Dit toernooi voor judoka tot 15, 18 en 21 jaar wordt door de Judo Bond Nederland georganiseerd en is met ruim 1700 deelnemers uit binnen- en buitenland het grootste judotoernooi in Nederland. De Dutch Open is het eerste toernooi dat meetelt voor kwalificatie voor Europacupwedstrijden. Met zes judoka bij de beste vijf heeft Judo Yushi goede zaken gedaan.

Biko Vos heeft bij de junioren tot 21 jaar als Nederlands kampioen in de klasse tot 100 kg zijn status bevestigd door de Dutch Open te winnen. Biko versloeg in de kwartfinale de Belg van Dijck, in de halve finale Ansah en in de finale Kip. De finale besliste Biko binnen 15 seconden in de eerste aanval met vol punt.


In de leeftijdsklasse tot 18 jaar eindigden vijf judoka bij de beste vijf. Tim Kuijpers werd tweede in de klasse tot 81 kg. Tim won zijn eerste partij van de Zweed Sonerud, de kwartfinale van Casse uit België en de halve finale met vol punt van de Engelsman Boby. De finale kon Tim niet winnen. In de klasse tot 73 kg eindigde Tim Boekelaar als derde. Tim won van de Luxemburger Eggermont, Gout en de Duitser Petersilka. In de kwartfinale ging het mis tegen de Zwitser Nikollbibaj. Tim kwam terug via de herkansing en won drie partijen op rij. In de strijd om brons stond Boekelaar tegen de Georgiër Kevkhishvili, die de week voorafgaand aan de Dutch Open een keer had meegetraind bij Judo Yushi. Tim scoorde in de wedstrijd yuko en kon de voorsprong tot het einde vasthouden, waardoor hij met brons op het podium stond. Tot 60 kg behaalden Twan van der Werff en Kevin Snijders een top 5 klassering. Beide judoka van Judo Yushi kwamen in de halve finale. Twan van der Werff versloeg een Pool, Nederlander, Duitser, Belg en Zwitser op weg naar de halve finale. In de halve finale stond Twan tegen de belg Patris. Een aanval van Twan werd doorgestuurd, waarna hij de achterstand niet meer kon inlopen. Twan won om brons van Kamphuis.
Kevin Snijders versloeg op weg naar de halve finale De belg Adashev en drie Nederlandse concurrenten. In de halve finale verloor Kevin van de Georgiër Besiasvhili, die vervolgens kampioen werd. Kevin stond in de strijd om brons tegen de Belg Persijn en had een voorsprong, maar kwam vlak voor tijd toch in een verwurging terecht. Kevin werd vijfde, waardoor ook hij in beeld is voor deelname aan Europacupwedstrijden.


Bij de dames tot 18 jaar is Ilse Buren net eerstejaars geworden. Toch was Ilse medaillekandidaat in de klasse tot 52 kg op basis van prestaties in het afgelopen jaar. Ilse won van Janssen en de belg Maekelberg, maar verloor van Van Meeberg op een strafpunt. In de herkansing versloeg Ilse de Zwitserse Bruggman en de Nederlandse Beeren. De strijd om brons werd een ware uitputtingsslag. Tegen Kemmink was een verlenging nodig om een beslissing te forceren. Na bijna acht minuten bleek Ilse de sterkste en meest aanvallende en won ze door shido.
Bij de meisjes tot 15 jaar behaalde Judo Yushi nog een titel. Britt Koolmoes werd kampioen in de klasse tot 40 kg. Britt won van drie Nederlandse judoka en een Zuid-Afrikaanse judoka. In de finale stond Britt tegenover de Duitse Gussenberg. Britt gaf haar tegenstandster geen kans en scoorde twee keer achter elkaar met schouderworp, waarmee ze vol punt scoorde.