Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Goud voor Ivan Moinat en brons voor Merel van der Marel op NK junioren

Goud voor Ivan Moinat en brons voor Merel van der Marel op NK junioren

geplaatst op 11 februari 2014

Met een gouden medaille voor Ivan Moinat op de 400 meter en brons voor Merel van der Marel op de 1500 meter hebben de Haarlemmermeerse atleten prima gepresteerd bij de Nederlandse kampioenschappen atletiek.

Atletiek Vereniging Haarlemmermeer (AVH) was met maar liefst negen startende atleten goed vertegenwoordigd op het NK junioren A en B.

Ivar Moinat maakte zaterdag direct zijn favoriete rol waar door in de series 400 meter de snelste tijd (52.16 sec.) neer te zetten. In een andere serie liep Timo Brandehof naar een goede tijd, 56.24 seconden. In de halve finale loopt de Hoofddorper Moinat nog een seconde sneller en kan zich opmaken voor de finale op zondag.

Kim Traas, junior B, loopt in de serie 800 een goede vlakke race en verbetert zich met in een tijd van 2.22.93 minuten. Een nieuw clubrecord voor de 16-jarige. Op de 60 meter laat sprinter Rutger Postma zijn goede vorm zien door met een bliksemstart naar een persoonlijk record te lopen van 7.28 seconden. Later op de dag volgt de halve finale, maar daar heeft hij niet de start van in de serie. Postma wordt uitgeschakeld voor een finale met een tijd van 7.34 seconden.

Daniel Treep deed het vorig jaar het bijzonder goed door in de finale te komen bij het hinkstapspringen. En ook dit jaar stelt hij een finale veilig met een serie goede sprongen. Ook hij verbetert zich persoonlijk met afstand van 12.35 meter.

Zondag werd er begonnen door de meerkampers Bryan van Ingen en Noah Verboom. Bryan van Ingen start met kogelstoten. Hij mag 3 pogingen doen met een beste afstand van 11.82 meter. En dat betekent een verwacht clubrecord op. Voor Noah Verboom valt zijn 60 meter hordenrace flink tegen. Een matige start is de oorzaak dat zijn snelheid te laag is naar de eerste horde. Daardoor loopt hij achter de feiten aan en komt tot een tijd van 9.00 seconden.

In de middag is de grote finale voor 400 meter loper voor de 17-jarige Ivar Moinat. De Hoofddorpse atleet kiest ook nu voor om meteen vanaf de start op kop te gaan lopen. In de tweede bocht dringt de concurrentie nog wel wat aan maar heel soepel passeert hij het 200 meter punt. Vanaf daar gaat het echt snel. Hij trekt zo hard door dat de concurrentie zich allang niet meer druk maakt voor de eerste plaats. Moinat toont geen enige vermoeidheid en knalt naar 49.65 seconden. Een absolute toptijd voor B junioren. Een derde plaats op de aller tijden ranglijst indoor. De KSH-scholier is dan ook ontzettend blij dat hij naast de gouden medaille ook een bijzondere tijd heeft neergezet. Hij verbetert naast zijn eigen clubrecord junioren B ook het junioren A clubrecord van Nils Pennekamp.

De 1500 meter is een nummer met mogelijkheden voor Merel van der Marel. In de snelste serie is zij nog een outsider tussen de veelal oudere meisjes. Vanaf de start wordt direct tempo gelopen. Voor de Zwaanshoekse zaak om de kop erbij te houden en niet te snel naar voren te gaan. Ze gedijt in het midden van het veld. Met nog 2 ronden van 200 meter te gaan schuift ze langzaam naar voren. De lange benen doen goed werk op het laatste stuk, want ze schuift naar een derde plaats. En dat staat ze ook niet meer af. Haar super tijd van 4.35.46 minuten is dan ook goed voor brons.
Daniel Donse laat zich als junior A ook zien op de 1500 meter. Hij loopt gedurfde aanvallende wedstrijd. Het moet flink bijten om het strakke tempo erin te houden. Maar het betaalt uit. Met enkele seconden verbetert de Venneper zich tot een tijd van 4.18.49 minuten.

 

bron: hoofddorpse courant