Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » SV Pax-turners nemen afscheid van Sportcentrum Kennemerland en kijken uit naar gloednieuw Sportcomplex KWA

SV Pax-turners nemen afscheid van Sportcentrum Kennemerland en kijken uit naar gloednieuw Sportcomplex KWA

geplaatst op 13 februari 2014

De turners van SV Pax Haarlemmermeer werken geduldig tussen de turnsters van BATO Haarlem aan hun laatste trainingen in Sportcentrum Kennemerland. In het nieuwe Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp wacht een gloednieuwe hal die in alles de omstandigheden en faciliteiten in de oude stek zal overtreffen. Iedereen is het er mee eens dat het goed is om nu weg te gaan hier, al is het ook zo dat er een groot stuk clubhistorie achterblijft. In een stil hoekje mocht een verslaggever van Team GymPOWER toekijken hoe er te werk wordt gegaan in jarenlang één van de turnwalhalla’s van Nederland.

Minutieus

De ruimte is minutieus benut qua materialen, toestellen en mensen. De trainers van beide clubs werken onder leiding van Jos van Klink en Kate Sarisska met engelengeduld in een wirwar van turners en turnsters van elke leeftijd. Op elk toestel en op elke vierkante centimeter vloer traint een groepje en op elk vrij plekje staat of zit iemand zich voor te bereiden, te kijken of uit te rusten. Niets is onbezet en alleen af en toe het drafje van een klein kind of het gegiechel van een stel pubers kan plots de orde en rust verstoren. Het is wonderlijk om te zien met hoeveel discipline deze mensen van elke leeftijd met en naast elkaar hard aan het werk zijn in deze ruimte.

Uitgangswaarden

Niemand kijkt op of om als hiertussen ook wereldtoppers als Casimir Schmidt en Chantysha Netteb gewoon inschuiven en hun draai zoeken om hun programma te kunnen trainen. Toevallig allebei de junior Europese kampioenen van 2012 op sprong. Schmidt werkt gestaag aan zijn oefeningen op elk toestel, waarbij als je de uitgangswaarden telt dit op termijn hem een plaats in de top acht van de wereld kan bezorgen, bevestigt Van Klink. Netteb is toevallig op de dag van het bezoek van GymPOWER weer in de trainingshal, ze heeft nu groen licht voor lichte aangepaste trainingen. Aan de buitenmuur en in de hal van Topsportcentrum Kennemerland hangen levensgrote eerbewijzen, dat ze Sportvrouw van het jaar is geworden in deze regio, maar tussen de besloten muren van de turnhal is ze één van de vele hardwerkende sporters.

Wedstrijden

Zus Annabelle Schmidt geeft les aan een groot aantal kleine meisjes: “Ja, grappig dat mijn broer hier ook traint en ook wel leuk dat de clubs samen trainen, maar ik ben wel blij als ze naar hun nieuwe hal gaan. Het is hier soms zo druk, veel langer dan dit is niet uit te houden. Gelukkig luisteren de dametjes heel goed.” Er waren belangrijke wedstrijden afgelopen weekeinde, het Sterrentoernooi dus daarom was het volle bak en alle zeilen bijzetten in de trainingshal. SV Pax heeft een naam hoog te houden. Het is in het herenturnen één van de topclubs in Nederland en heeft de ambitie om hofleverancier te blijven van het Oranjeteam.

Regiofunctie

SV Pax-trainer Felicia Ronodihardjo: “Als club willen we die regiofunctie behouden en uitbouwen. We scouten jonge turners op talent en als ze bij ons aan de slag gaan, dan richten we ons er eerst op dat ze een goede basisprogramma aanleren om op latere leeftijd oefeningen te kunnen die hen naar de nationale en internationale top kunnen brengen. Het is een kwestie van investeren en van lange adem. Het winnen van wedstrijden is pas later van belang. Eerst moeten ze hun talent benutten en zich goed ontwikkelen, dan kunnen ze met gemak moeilijkere elementen leren beheersen omdat ze een goede basis hebben.”

Laatste trainingen

Van Klink is heel blij dat dit één van de laatste trainingen is hier: “Het is niet alleen te druk hier, de zaal en de toestellen zijn dringend aan vernieuwing toe. Dat is nodig om te kunnen groeien. In Hoofddorp wacht een mooie accommodatie waar de turners van SV Pax veel meer uit zich zullen kunnen halen. Ik ga daarom ook verhuizen naar Hoofddorp. Ik kan niet wachten.” Aan het eind is er ook tijd voor lol. Er wordt met een jarige turner gejonast die daarna mag trakteren en samen juicht iedereen voor een groot talent dat niet van de ringen afgaat voordat hij zijn nieuwe element gepakt heeft. Met een big smile als dank voor de trainers en maatjes.

Officiële opening

Op 18 februari a.s. verhuist de club en op vrijdag 7 maart a.s. wordt het gloednieuwe Sportcomplex in Hoofddorp door Koning Willem-Alexander officieel geopend. Op zaterdag 8 maart houdt Sportcomplex KWA open huis voor alle belangstellenden. Met duizenden mensen tegelijk turnen, basketballen, tennissen, fitnessen of meedoen aan één van de vele workshops. Met een stempelkaart kan iedereen gratis kennismaken met meer dan twintig sporten. Ook kan je kiezen voor een rondleiding om alle technische en duurzame hoogstandjes van de moderne sportaccommodatie van dichtbij te bekijken. De SV Pax-turners geven demonstraties. Meer informatie is te vinden op de website van de club.

Bron: GymPOWER