Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Groot internationaal succes voor Judo Yushi

Groot internationaal succes voor Judo Yushi

geplaatst op 31 maart 2014

NIEUW-VENNEP - Judo Yushi heeft als club een zeer grote internationale prestatie neergezet door op de Bremen Masters twee podiumplaatsen te winnen. In Duitsland eindigden vier judoka's bij de beste zeven en zijn daarmee in beeld voor Europacupwedstrijden en/of grote titeltoernooien.

 Twan van der Werff (zie foto) toonde drie weken geleden al bij de beste judoka's van Europa te behoren door in de klasse tot 60 kg in de leeftijdscategorie tot 18 jaar in een deelnemersveld van 82 judoka's al vijfde te worden. In Bremen toonde de Venneper vormbehoud en deed er zelfs een schepje bovenop. In een veld van 59 judoka werd Van der Werff tweede. Hij versloeg in de tweede ronde Andersson uit Zweden met ippon door schouderworp en won in de derde ronde van Eugenio, ondanks een aanvankelijke achterstand, met ippon door een beenworp. In de kwartfinale had Van der Werff weinig moeite met Hinrich uit Duitsland. De halve finale leek spannend te gaan worden, maar had hij zijn Braziliaanse tegenstander al vrij snel op zijn rug met vol punt door een schouderworp. De finale tegen Bouda liep minder goed als gehoopt. Van der Werff brak niet door de pakking van zijn Franse tegenstander en liep zelf wel op strafpunten, waardoor hij tweede werd. Deze tweede plaats zal bij vormbehoud voldoende zijn om een EK-ticket af te dwingen.

In dezelfde leeftijdscategorie deed ook Tim Kuijpers goede zaken. Kuijper reikte in de klasse tot 81 kg tot in de kwartfinale en kwam via de herkansing tot aan de zevende plaats, waardoor ook hij nadrukkelijk in beeld is voor een internationaal vervolg in Europa.

Bij de heren tot 21 jaar was de druk voor Biko Vos hoog, omdat de concurrentie in Nederland al medailles op zak had. Ditmaal gingen alle concurrenten er in de eerste ronde uit. Ook Vos leek dit te overkomen, omdat hij kansloos verloor van de Japanner Wolf, die later het toernooi won. In de herkansing kwam de judoka als enige Nederlander terug. Hij won van Haase uit Duitsland met vol punt met buitenwaartse haak. Daarna won hij van Rakov uit Kazachstan met vol punt door uchi-mata. In de strijd om brons tegen Strüber ontstond een ware krachtmeting om de pakking, die Vos continue in zijn voordeel wist te beslissen. Toen zijn tegenstander het fysiek en mentaal had opgegeven scoorde Vos ook in deze wedstrijd vol punt met uchi-mata. Deze derde plaats is ook zeer belangrijk en heeft hem direct een ticket opgeleverd voor de Europacupwedstrijd in Sint Petersburg, die half april plaatsvindt.

Terwijl de heren in Bremen streden, waren de dames eveneens in Duitsland in Erfurt actief op een gelijkwaardig internationaal toernooi. In dit veld behaalde Ilse Buren, als eerstejaars in deze leeftijdsklasse wederom een hoge klassering in de klasse tot 52 kg. Buren won van twee Duitse judoka en van een Belgische judoka in de voorronden. In de kwartfinale won zij in de Golden Score van de Braziliaanse Cabral. In de halve finale en strijd om het brons kon Vos niet winnen, waardoor ze gedeelde vijfde werd. Met deze vijfde plaats laat Vos wederom zien tot de beste judoka in haar klasse te behoren.

(bron: Hoofddorpse Courant)