Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Drie keer goud en een keer brons op NK tot 18 jaar

Drie keer goud en een keer brons op NK tot 18 jaar

geplaatst op 05 april 2014

Op het Nederlands kampioenschap tot 18 jaar behaalde Judo Yushi judoka vier medailles. Twan van der Werff, Ilse Buren en Britt Koolmoes wonnen goud, Tim Kuijpers behaalde het brons. Met deze medaillezege eindigde Judo Yushi ook als club bovenaan in de medaillespiegel.

Zes judoka van Judo Yushi hadden zich via het kampioenschap van Noord-Holland geplaatst voor het NK, dat afgelopen weekend plaatsvond in Emmen.
In de klasse tot 60 kg was Twan van der Werff de torenhoge favoriet. Twan werd twee weken geleden al tweede op de Masters Bremen, vijfde in Zagreb en stond op het podium van alle eerdere meetmomenten. Twan werd in de voorronde al kampioen van Noord-Holland. Op het NK versloeg Twan al zijn tegenstanders met vol punt; in de kwartfinale Schuurman (Den Haag) van Schuurman door schouderworp, in de halve finale van Van Opstal (midden-Nederland) door vier shido’s en in de finale van Dijkstra (Heerenveen) met uchi-mata. In dezelfde klasse was ook Kevin Snijders medaillekandidaat. Kevin werd echter een paar dagen voor het NK ziek. Dit speelde hem zodanig parten dat hij niet in staat was om het podium te halen.

Bij de dames tot 52 kg is Ilse Buren onlangs al kampioen geworden in een hogere leeftijdsklasse (tot 21 jaar) en was ze één van de favorieten. Deze klasse kent veel sterke deelnemers. Ilse won in de eerste ronde van Beeren (Limburg) met vol punt door schouderworp. In de tweede ronde stond Ilse tegenover een andere favoriet, Bogers (Nijmegen), maar Ilse speelde het spel tactisch slim en won op shido. In de halve finale ging Jansen (Rotterdam) eraf met hansoku-make. De finale tegen Van de Meeberg was spannend. Van de Meeberg maakte het Ilse moeilijk, maar uiteindelijk won Ilse met waza-ari door maki-komi.

De derde titel werd behaald door Britt Koolmoes in de klasse tot 40 kg. Britt is nog -15 en deed mee in deze hogere leeftijdsklasse om ervaring op te doen. Maar net als Ilse Buren eerder dit jaar wist ook Britt in een hogere leeftijdsklasse goud te winnen. Britt versloeg in de kwarftinale Huisman (Noord-Nederland) met vol punt door houdgreep en Boone (Zuid-Nederland) met vol punt door schouderworp. De finale tegen Van Krevel (Rotterdam) werd beslist op shido in het voordeel van Britt.
Tim Kuijpers zorgde voor de vierde medaille voor Judo Yushi in de klasse tot 81 kg. Tim was één van de drie favorieten en na een solide winst met vol punt door uchi-mata in de eerste ronde stond hij in de tweede ronde tegenover Moerman, één van de andere twee favorieten. In een zware wedstrijd moest Tim uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Moerman, een waza-ari tegen door een beenworp (sasae) maakte het verschil. In de herkansing won Tim van Ester door Houdgreep en van Janssen door shido’s. De strijd om brons tegen Stoop uit Alkmaar won Tim snel met houdgreep.
In de klasse tot 73 kg startte Tim Boekelaar goed, maar in de tweede wedstrijd tegen de latere kampioen Den Oetelaar liet hij zich verrassen en verloor. Tim kon daarna niet meer terugkomen op het podium.

Judo Yushi was de enige club op dit NK met drie titels en was daarom de dagwinnaar in de medaillespiegel.

Resultaten:
- Kampioen van Nederland heren -60 kg: Twan van der Werff
- Kampioen van Nederland dames -52 kg: Ilse Buren
- Kampioen van Nederland dames -40 kg: Britt Koolmoes
- Derde van Nederland heren -81 kg: Tim Kuijpers