Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Brons voor karateka Wold EK teams

Brons voor karateka Wold EK teams

geplaatst op 05 mei 2014

Het Nederlands herenteam karate, met daarin Donovan Wold uit Nieuw Vennep, heeft tijdens het EK beslag weten te leggen op de bronzen medaille. Hierbij het verslag van Bert Wold.

Vrijdag 2 mei; voorrondes voor landenteams.
Voor Nederland bestaat het team uit Moreno Sheppard, Timothy Petersen, René Smaal, Donovan Wold, Lorenzo Manhoef en Geoffrey Berens. Tijdens het EK 2013 en WK in 2012 hebben de heren van de KBN om het brons geknokt en zijn beide keren op de vijfde plaats geëindigd. De eerste ronde treffen de heren het Roemeense team en deze worden vrij eenvoudig met 3-0 aan de kant gezet. De tweede ronde treffen ze Ierland. Ook de Ierse heren worden met 3-0 verslagen. Tegen de verwachting in is de volgende partij tegen Portugal. Portugal heeft namelijk in de tweede ronde de torenhoge favoriet (en Wereldkampioen) Frankrijk verslagen.
Uiteraard gaat deze partij niet van een leien dakje gaat, maar wordt gelukkig met een 3-2 stand beslist in het voordeel van Nederland. De halve finale is een feit en de tegenstander is het sterke Azerbeidzjan. Helaas voor Nederland wordt deze partij verloren met 2x gelijk en 2x verlies (bij best of 5 is dat uiteraard einde). Gelukkig kunnen ze zich net als de voorgaande edities wel gaan opladen voor de laatste partij om het brons op zondag.

Zondag 4 mei; Nederlands herenteam knokt voor het brons tegen Servië.
De eerste partij is er een gelijk spel van 0-0, de tweede wordt helaas verloren met 5-0, de derde partij is weer verlies, nu met 5-1 het en het lijkt erop dat Nederland weer genoegen moet nemen met een 5de plaats. Tijdens de vierde partij lijkt het helemaal beslist wanneer op het eind van de wedstrijd de score op een 2-0 in het voordeel van Servië op het scorebord staat. Gelukkig kan René Smaal nog een driepunten scorende techniek uit de hoge hoed toveren, maar deze wordt door de scheidsrechters niet gehonoreerd. Pas nadat bondscoach Boelbaai om een videobeslissing vraagt wordt het punt toegekend en is de eindstand 3-2 waardoor Nederland nog een (zeer klein) kansje heeft. Als laatste treed Timothy aan met de twijfelachtige eer om met een benodigd puntenverschil van 9 alsnog het brons te kunnen bemachtigen. dat lijkt een onmogelijke opgave, maar wat schets de verbazing? Al na een paar seconden staat het 3-0, vervolgens wordt het 4-0, 5-0, 6-0 om uiteindelijk te eindigen op 10-1!!! Een enorme ontlading en opluchting. Nederland heeft een derde bronzen plak!!