Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Cheryl Looijer Nederlands kampioen schaken

Cheryl Looijer Nederlands kampioen schaken

geplaatst op 06 mei 2014

In het Topsportcentrum te Rotterdam vond van 26 april tot en met 4 mei het NK Schaken plaats. Dagelijks één partij gedurende 9 dagen. Als tweevoudig regerend kampioene was Hoofddorpse Cheryl Looijer favoriet.

Cheryl wordt getraind door Ben de Leur van schaakclub AAS uit Aalsmeer. Vooraf had ej zich twee doelen gesteld. Prolongatie van haar titel en een 100% score. De 1e partij verliep vrij soepel, maar de 2e partij tegen de Rotterdamse kampioene was een zeer spannende, die door Cheryl met een mooie Koningsaanval werd beslecht. De derde ronde werd ook gewonnen van één van haar grote concurrenten uit Leiderdorp.

Ronde 4 tegen de Zeeuwse kampioene heeft ruim 5 uur geduurd. haar tegenstandster had een mogelijkheid om de partij remise te houden, maar zij kon de juiste zetten niet vinden, waardoor Cheryl alsnog aan het langste eind trok. Nadat ze ook de 5e partij gewonnen had, was het eerste gat geslagen. De concurrentie stond toen al een vol punt achter.

Dit gat werd daarna dagelijks met een half punt uitgebreid, doordat achtervolgers in hun onderlinge partijen steken lieten vallen. Vrijdag 2 mei, na de 7e ronde, had Cheryl inmiddels 2 volle punten voorsprong en kon de titel haar alleen bij twee volledige offdays nog ontgaan. Dat gebeurde niet. Ook de laatste twee rondes wist ze te winnen, waardoor ze niet alleen voor de derde maal Nederlands kampioene werd, maar ditmaal met een 100% score. Beide prestaties waren op een NK jeugdschaken nog niet eerder geleverd.