Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Biko Vos derde op Europacup in Sint Petersburg

Biko Vos derde op Europacup in Sint Petersburg

geplaatst op 05 mei 2014

Biko Vos, judoka van Judo Yushi, is derde geworden op de meest prestigieuze Europacup in de World tour voor junioren tot 21 jaar. Op de European Cup van Sint Petersburg (Rusland) werd Biko derde in de klasse tot 100 kg.

De deelname aan de Europacup had Biko te danken aan zijn prestaties in het voorseizoen, met o.a. een derde plaats op de Bremen Masters. Toch was zijn deelname geen vanzelfsprekendheid, omdat Biko eigenlijk met het CIOS Haarlem zou afreizen naar Japan voor een tweeweekse trainingsstage bij diverse judo-universiteiten. Omdat deze European Cup erg belangrijk was besloot Biko om eerst naar Sint Petersburg te gaan en bij terugkomst direct door te reizen naar Japan.

Biko had een sterke loting, maar startte wel met een eerste vrije ronde, zodat hij zijn potentiële tegenstanders kon analyseren. Uiteindelijk stond in de tweede ronde de Rus Kasoev tegenover Biko. Biko controleerde goed en won zijn wedstrijd met vol punt door grote buitenwaartse haak, een beenworp. In de kwartfinale trof Biko de linkshandige Kachalov uit Oekraïne, die in de wedstrijd daarvoor binnen een paar seconden de runner-up van vorig jaar uitschakelde. Biko controleerde zijn tegenstander goed, waardoor Kachalov geen kans kreeg om zijn succesvolle actie van een wedstrijd eerder te herhalen. Toen hij toch wilde forceren nam Biko hem over en scoorde wederom vol punt.

In de halve finale wachtte de Japanner Goto. Deze judoka had zowel aanvallen vanuit linkse pakking als vanuit rechtse pakking tot zijn beschikking, maar besloot tegen Biko toch linkshandig te judoën. Biko begon strategisch, maar liep toch op een yuko achterstand op door een heupworp. Biko veranderde van stijl en startte een offensief, waardoor de Japanner op drie strafpunten kwam. Helaas kon Biko niet gelijk maken, waardoor hij naar de strijd om brons moest.

In die wedstrijd trof hij Toktogonov uit Kyrgizië. Biko begon sterk volgens de uitgedachte strategie, maar gedurende de partij werd zijn tegenstander sterker en zette Biko onder druk. In één van die momenten, kon Biko onder de druk uitkomen en direct volgen met een beenworp, die vol punt opleverde, waardoor Biko brons won op de European Cup in Sint Petersburg. Biko staat daarmee bovenaan in de Nederlandse ranking en maakt goede kans op een titeltoernooi later dit jaar.