Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Drie bondskampioenen en veel medailles voor Pax

Drie bondskampioenen en veel medailles voor Pax

geplaatst op 17 juni 2014

Drie bondskampioenen, een bronzen meerkampmedaille en vijf medailles in de toestelfinales. Dat is de rijke oogst voor SV Pax na een zeer geslaagd finaleweekend in het sportcomplex Koning Willem-Alexander.

Pax was blij dat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) de Haarlemmermeerse vereniging de eer had gegeven om in het nieuwe sportcomplex een landelijke finale te organiseren. De titel Bondskampioen 2014 N1, N2 en eerste divisie en kwalificatie voor Fantastic Gymnastics in Ahoy volgende week, daar ging het om tijdens dit belangrijke wedstrijdweekend voor het Nederlandse dames turnen.  

Huizenhoge sprongen
Achttien turnsters van SV Pax hadden zich voor de finales gekwalificeerd. Op zaterdag kwamen in de laatste wedstrijd de senioren eerste divisie in actie. Anne Klein, Ilana Sincic en Chantal Peper openden zeer sterk met huizenhoge sprongen en stonden hiermee direct op de 1e, 2e en 4e plaats in het klassement. Op brug wist Anne het hoge niveau vast te houden en haalde de 2e score op dit toestel. Na een stabiele balk en mooie vloeroefening pakte Anne met een ruime voorsprong (51.425 punten) het goud en de titel Bondskampioene 2014. Chantal Peper en Ilana Sincic eindigden zeer verdienstelijk op een 6e en 7e plek. Alle drie de Paxturnsters plaatsen zich voor de Ahoycup en mogen zich daarmee volgende week in Rotterdam meten met de turnsters uit de eredivisie.

Spannend tot het laatste toestel
Zondag stond eerst de meerkampfinale voor de N1 op het programma, het hoogste niveau voor turnsters t/m 12 jaar. Nathalie Soetekouw begon bij de pupillen 2 zeer goed op sprong. Bij haar tweede toestel brug lukte de halve reus niet helemaal, maar maakte ze toch haar oefening netjes af. Daarna turnde Nathalie een heel sterke balkoefening en pakte op dit toestel haar punten weer terug. Met de score van een mooie vloeroefening daarbij opgeteld, eindigde ze als eerste op het erepodium.
Ook bij de jeugd bleef het tot het allerlaatste toestel spannend wie er met de titel Bondskampioene 2014 vandoor zou gaan. Op sprong gleed Olivia Mulready iets te ver door, waardoor haar score minder hoog was dan in de vorige wedstrijden. Clubgenoten Bogusia Rossen en Vienne Supriana gingen Olivia in punten voorbij en eindigden als 1e en 2e op dit toestel. Ook op brug liet Olivia door enkele foutjes wat punten liggen. Vienne turnde een stabiele oefening met een mooie dubbelsalto als afsprong, goed voor de 2e score. Op balk turnde Olivia een heel strakke oefening ondanks een val. Met een prachtige vloeroefening pakte Olivia ruim de hoogste score en was niet meer in te halen. Ze werd zeer verdiend Nederlands kampioen.

Vijf toestelmedailles
In de allerlaatste wedstrijd van dit zinderende finaleweekend ging het om de toestelfinales in de N2 en eerste divisie. Ilze van der Geest (jeugd N2) pakte zilver op balk en Sterre Basjes (junior) brons op sprong. Bij de senioren liet Chantal Peper voor de tweede dag op rij een niet te evenaren vloeroefening zien: goud! Ook de allround-bondskampioene 2014, Anne Klein, was wederom niet te kloppen op sprong (goud) en pakte daarnaast nog even het zilver op brug.

De KNGU was zeer tevreden over de organisatie op Haarlemmermeerse bodem en heeft aangekondigd ook in 2015 weer een dames turnfinale in Hoofddorp te willen houden.