Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Pioniers besluit Europacupweek met verloren finale

Pioniers besluit Europacupweek met verloren finale

geplaatst op 24 juni 2014

Was een week geleden de Nederlandse honkbaltop nog aan het werk in Hoofddorp, afgelopen week draaide het om de Europese top. Vaessen Pioniers was gastheer van de Europa Cup en dat draaide voor de thuisclub na een sterke serie uit op een teleurstelling.

De finale van de groepsfase ging zondag met 2-1 verloren van San Marino. Terwijl de Hoofddorpse formatie zich voor de finale had geplaatst met klinkende overwinningen op Duitse, Franse, Tsjechische en Italiaanse teams, waaronder nota bene San Marino. Dat moest er donderdagavond nog met 4-2 aan geloven.

Poulefinale
Pioniers en San Marino kwamen aan het eind van de week als sterkste uit een poule van zes deelnemers. Inzet van de poulefinale in Hoofddorp was een plek in de grote finale om Europa Cup-winst, tegen de winnaar van eenzelfde toernooi in het Tsjechische Brno, waar Neptunus de andere Nederlandse deelnemer was.

Het was Pioniers direct al duidelijk dat het een zware middag zou worden. San Marino heeft de beschikking over werpers die eerder in de Major League uitkwamen, zoals de Venezolaan Junior Guerra die op de heuvel begon. De Hoofddorpers zetten daar een andere Venezolaan tegenover: Ricardo Hernández. Het mondde uit in een echt pitchersduel.

Gelijkmaker
De 16-jarige Pioniers-speler Max Draijer scoorde in de vijfde inning de gelijkmaker, nadat de Italianen in de vierde inning de leiding namen. Toen San Marino in de zesde inning opnieuw toesloeg, kon Pioniers geen vuist meer maken. Zeker niet toen een andere Venezolaan, Jésus Delgado, de heuvel betrad. Die stond in de laatste drie innings geen honkslagen meer toe.

Door de winst plaatst San Marino voor een finale over drie wedstrijden tegen de winnaar van het toernooi in Brno. Dat is het eveneens Italiaanse Rimini, dat in de andere finale Neptunus versloeg.