Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Karter Danny Kroes op podium bij NK

Karter Danny Kroes op podium bij NK

geplaatst op 03 juli 2014

De veertienjarige Danny Kroes uit Vijfhuizen blijft de kartwereld verbazen met de ene na de andere podiumscore. De talentvolle karter maakte twee weken geleden de overstap van het team van Hugo Motorsports naar het team van Torenvliet Motorsports en moest zonder verdere voorbereiding met zijn nieuwe team de strijd aangaan tegen de andere 25 coureurs in het Junioren Rotax veld. De 5e ronde in het NK vond plaats op 28 en 29 juni in Hahn, Duitsland.

In de nieuwe team- en helmkleuren wist Danny zich tijdens wisselende weersomstandigheden knap staande te houden. De kwalificatietraining verliep vanwege deze weersomstandigheden zeer ongelukkig voor Danny. Al tijdens de eerste minuten in deze kletsnatte kwalificatie crashte een coureur voor hem waardoor hij zijn snelle ronde moest afbreken. Op dat moment werd de kwalificatie stilgezet via een code rood. Wachtend op een laatste kans moest Danny toezien dat de omstandigheden verslechterden en dat de kansen op een voorste startrij steeds kleiner werden. Na een pauze van ongeveer tien minuten mochten de laatste drie kwalificatieminuten worden gereden. In deze korte periode wist Danny zijn startpositie ondanks verkeer te verbeteren van P16 naar P7. In ieder geval een betere uitganspositie voor race 1.

De start van race 1 verliep desastreus. Al in de eerste bocht werd Danny van de baan gereden en moest als laatste op grote achterstand op de rest van het veld aansluiten. Tot overmaat van ramp begon het op dat moment ook nog te regenen. Voor alle rijders was dit zeer lastig daar iedereen voorbereid was op een geheel droge race. Al glibberend en glijdend wist Danny de ene na de andere plaats goed te maken met zeer snelle rondetijden. Bij het vallen van de vlag passeerde hij dan ook knap als zevende de finishlijn.
Race 2 zou een heel ander verhaal worden. Race 2 vond plaats onder geheel droge omstandigheden. Bij de start wist Danny direct een aantal plaatsen te winnen en in de daaropvolgende paar ronden op te klimmen naar de derde plaats. Bij het vallen van de vlag was de afstand naar P1 en P2 net iets te groot maar was desalniettemin een mooie uitgangspositie verworven voor race 3.
De derde en laatste race van de dag werd verreden onder geheel natte omstandigheden. De baan leek werkelijk op een zwembad waardoor inhalen vrijwel onmogelijk was. Met oog op het kampioenschap en in de wetenschap dat de huidige nummer twee van het kampioenschap een mindere dag had wist Danny zijn verstand erbij te houden en de nodige punten te pakken op weg naar een topklassering in het Nederlands kampioenschap.
Eindresultaat was een prachtige en zwaarbevochten derde plaats en een aantal stappen dichterbij de nummer twee in de titelstrijd.

Met nog drie raceweekenden te gaan ziet het er goed uit voor Danny en is er zeer goed uitzicht op eremetaal in zijn debuutjaar bij de Junioren. Dit zou na zijn derde plaats op het NK in de klasse Mini vorig jaar een geweldige prestatie zijn. Deze week werd Danny voor deze prestatie van vorig jaar beloond met de uitreiking van de gemeentelijke sportmedaille voor zijn uitzonderlijke prestaties in de kartsport. Ook dit jaar zijn de prestaties goed te noemen met 7 podiumplaatsen uit 8 officiële raceweekenden.
"In de eerste race had ik super veel pech dat ik eraf werd gereden. Niet alleen ging ik van de baan maar verloor ik bijna een kwart ronde op het veld. Ik heb mijn tanden in het stuur gezet en gereden voor wat ik waard was. Ik was daarom zeker niet ontevreden met een 7e plaats. Als ik er niet was afgegaan had ik zeker bij de eerste drie geëindigd maar het mocht niet zo zijn. Gelukkig waren race 2 en 3 een stuk makkelijker hoewel ik geen risico meer wilde nemen. De derde plaats was daarom toch nog een mooi resultaat al ging het niet vanzelf.”

Danny Kroes wordt gesteund door Company Box en door Torenvliet Motorsports. Graag bedankt hij beide partijen voor hun steun en zal hij er alles aan doen om net zoals vorig jaar bij de top drie te eindigen.

Fotografie Michael Melis www.kartfoto.nl