Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Nederlands AA-Team Europees Kampioen met 5 Rabbits

Nederlands AA-Team Europees Kampioen met 5 Rabbits

geplaatst op 28 juli 2014

Het Nederlands AA-team heeft gisteren de titel geprolongeerd tijdens het Europees kampioenschap voor spelers tot 16 jaar. In het Duitse Paderborn maakten vijf spelers van de APPM Rabbits deel uit van het winnende team. Oranje won na een zinderende inhaalrace met 11-10 van Tsjechië in de finale en bleef daarmee ongeslagen in het toernooi. De ploeg won voor het derde jaar op rij het Europees kampioenschap. Na afloop werd Rabbit Koen Halderman van de Baseball Academy Kennemerland uitgeroepen tot ‘Meest Waardevolle Speler’ van het toernooi.

Tsjechië, de tegenstander van Nederland in de finale, was geen onbekende voor Oranje. Sinds 2007 stonden beide teams driemaal eerder tegenover elkaar in de eindstrijd. In 2007 won Tsjechië nog (7-3). Maar in 2010 (14-4) en 2013 (10-2) waren de Nederlandse honkballers de sterksten. In de voorrondes van het Europees kampioenschap in Duitsland won Nederland eerder in de week van opnieuw van Tsjechië. Ook toen werd het 10-2. Maar in de finale bleek de Tsjechische tegenstander een stuk taaier. Al na de eerste inning keek Oranje tegen een 1-2 achterstand aan. Acht Tsjechische punten, door onder meer een homerun met volle honken, brachten in de zesde inning de tussenstand zelfs op 3-10 en leken uiteindelijk de wedstrijd te beslissen. De formatie van manager Jim Shuster knokte zich echter knap terug, waarbij Rabbits Tommy van de Sanden en Koen Halderman een hoofdrol speelden met onder meer driehonkslagen van beide spelers.

Meest Waardevolle Speler
Koen Halderman werd na afloop van de gewonnen finale uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van het Europees kampioenschap. De speler van Baseball Academy Kennemerland leidde het toernooi in onder meer gescoorde punten (10), driehonkslagen (2), vrije lopen (9) en gestolen honken (6). Bovendien speelde de buitenvelder van het Nederlands team in Duitsland foutloos.

Foto: Fred ter Beek