Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Goud voor gelegenheidsduo ZPCH

Goud voor gelegenheidsduo ZPCH

geplaatst op 26 januari 2015

Op 24 en 25 januari vonden de NK Synchroonzwemmen 2015 en de Synchro Masters Bokaal plaats in Hoofddorp. Gelegenheidsduo Rynske Keur en Réka Lóczi behaalden een fantastische gouden medaille.

In totaal deden ruim 70 deelnemers van 17 verenigingen aan de kampioenschappen mee. Voor de tweede keer werden de NK gecombineerd met de Synchro Masters Bokaal. ZPCH uit Hoofddorp werd vertegenwoordigd door een aantal sporters: Rynske Keur en Réka Lóczi met hun duet en Shelby Kasse met haar solo buiten mededinging als test voor Jong Oranje.

Het duet van ZPCH plaatste zich zaterdag met de technische uitvoering als tweede voor de finale. Die finale wisten ze op zondag op meer dan overtuigende wijze wist te winnen. De nieuwe Nederlands kampioenen scoorden ruim 143 punten, 2 meer dan het duet van WVZ uit Zoetermeer en ruim 8 punten meer dan de bronzen medaillewinnaressen van De Dokkelaars uit Hilvarenbeek.
Beide zwemsters kwamen in het verleden uit voor de nationale selectie, maar zwommen nooit eerder samen. Rynske zwom het WK in 2013 en Réka het WJK in 2014. Naast de gouden medaille voor haar duet mocht Réka dit weekend nog een oorkonde in ontvangst nemen, namelijk de KNZB topsportplaquette, die zij ontving voor haar 11e plek met Jong Oranje op de WJK in Helsinki.

Shelby Kasse zal in februari van dit jaar deelnemen aan de kwalificatiewedstrijd voor het EJK. In maart zal zij vervolgens met haar solo deelnemen aan de NJK in Heerenveen, waar ze hoopt een medaille te winnen.

Romy Keur, zus van Rynske en coach van het gouden duet: "Een gelegenheidstweetal dat na een aantal maanden intensief samen trainen tot deze prestatie kan komen, super toch? De uitslag van zaterdag deed in onze ogen niet recht aan de prestaties van Rynske en Réka, maar dat hebben ze in de finale heel goed rechtgezet."
Met het zwemmen van de finale en het behalen van de gouden medaille kwam ook gelijk een einde aan de korte en zeer succesvolle samenwerking. Beide kampioenen zullen zich, zoals het zich laat aanzien, toeleggen op hun maatschappelijke carrière. Réka Lóczi zal nog wel deelnemen aan de NK Combinatie die in juni in Eindhoven gehouden zal worden.