Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Vier judoka Judo Yushi op NK podium

Vier judoka Judo Yushi op NK podium

geplaatst op 09 maart 2015

Maar liefst 10 judoka van Judo Yushi hadden zich via het kampioenschap van Noord-Holland geplaatst voor het NK tot 15 jaar. Van deze 10 eindigden zeven judoka bij de beste zeven en haalden vier het podium. Mats Koolmoes werd kampioen van Nederland. Een buitengewoon goed resultaat.

In het ochtendblok startten de ‘midden’-gewichten, waarin ook namens Judo Yushi de favorieten zaten, namelijk Christopher Groot en Loek van der Veld; zij zijn laatstejaars in deze leeftijdsklasse en hebben de afgelopen periode bewezen bij de beste judoka’s van Nederland te horen. Christopher Groot maakte in de klasse tot 50 kg geen fouten en won met grote uitslagen al zijn wedstrijden tot en met de halve finale. In de finale stond Christopher tegenover Lex Karamat Ali. Christopher kwam op achterstand en kon deze niet meer goedmaken, waardoor hij tweede werd. Voor Christoper is dat een evenaring van de prestatie van vorig jaar op het NK.

Loek van der Veld won in de klasse tot 55 kg de tweede ronde, maar verloor in de kwartfinale van eveneens een sterke judoka. Loek moest via de verliezersronde terugkomen en won daarin van Van Mierlo en De Waal. Daardoor stond hij om brons. Aan de andere kant van het wedstrijdschema won Tommy Agrest drie keer en stond in de halve finale. Die verloor hij van de latere kampioen. In de strijd om brons stonden Loek en Tommy daardoor tegenover elkaar en moest de ene clubgenoot noodgedwongen de ander uitschakelen. Loek won het duel door te scoren met een heupworp.
In de klasse tot 46 hadden Jelle van der Werff en Indy Timmers zich geplaatst voor het NK. Beide judoka’s zijn nog geen laatstejaars, maar leverden een prima reeks wedstrijden af. Jelle won van Smink, Rudiger en Buitelaar en stond in de halve finale. Indy Timmers deed hetzelfde met overwinningen op Van der Steen, Flik en Arts.

In de halve finale wilde Jelle tegen Reinartz iets te graag aanvallen en verloor door een overname. Ook de strijd om brons tegen Van Dun kon Jelle niet winnen. Indy Timmers won zijn halve finale van Van Barneveld, maar moest net als Jelle in de finale ook zijn meerdere erkennen in Reinartz. Met twee keer zilver, een keer brons en twee judoka die om brons verloren was het ochtendblok al erg succesvol. Ook Emilio Otte, eveneens nog geen laatstejaars, deed het prima. Hij kwam tot 42 kg bij de beste negen van Nederland.

In het middagblok stonden de licht- en zwaargewichten op de mat. Bij de zwaargewichten lukten het Cihan Catal en Thomas Beekman niet om ver in het toernooi te komen. Bij de lichtgewichten lukte het wel. In de klasse tot 38 leverde Aymen El Moubarik een prima reeks af; Aymen is pas eerstejaars in deze leeftijdsklasse en stond zes wedstrijden op de mat. Dat leverde hem een zevende plaats op. In de lichtste klasse, de klasse tot 34 kg, is Mats Koolmoes ook eerstejaars. Mats was deze dat sterk en won de twee voorronden en de kwartfinale allemaal voortijdig met ippon. In de halve finale stond hij tegenover één van de twee favorieten voor de titel, Youri Martin. Mats controleerde de wedstrijd en zette Martin onder druk. Die kreeg daardoor passiviteitsstraffen. Mats bleef solide en won de wedstrijd. In de finale trof Mats de tweede grote favoriet, Kersten. Mats kwam op wazari achterstand. Maar Mats bleef strijden en zette zijn tegenstander onder druk. Halverwege de partij kon hij zijn tegenstander doorsturen en scoorde hij direct vol punt, waardoor de nationale titel een feit was. Voor de judoka’s van Judo Yushi en de coaches een zeer succesvolle dag en een bevestiging dat de opleidingsstructuur die Judo Yushi in de vorm van de Judo Academy heeft neergezet goed werkt.