Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Snelheid Rinus van Kalmthout veelbelovend voor start NK

Snelheid Rinus van Kalmthout veelbelovend voor start NK

geplaatst op 10 maart 2015

Rinus van Kalmthout heeft op kartcircuit De Landsard een prima voorbereiding gehad op het Nederlands kampioenschap Rotax Max Senioren dat volgende week van start gaat. De derde en laatste ronde van de Rotax Max Wintercup wilde Van Kalmthout gebruiken om te zien waar hij staat ten opzichte van de concurrentie. De jonge Hoofddorper wist in de vrije trainingen, de kwalificatie en de pré-finale de snelste rondetijd neer te zetten. In de pré-finale werd Van Kalmthout tweede, in de finale liep zijn kart echter niet meer zo goed als daarvoor en moest hij zich tevreden stellen met een vierde plaats.

Het was voor Rinus van Kalmthout alweer twee jaar geleden dat hij voor het laatst in actie kwam op het ruim een kilometer lange circuit De Landsard nabij Eindhoven. Vanwege verplichtingen in andere kampioenschappen had Van Kalmthout de eerste twee ronden van de Nederlandse Rotax Max Wintercup niet meegedaan, maar omdat de laatste ronde op De Landsard plaatsvond waar volgende week het Nederlands Kampioenschap Rotax Max begint zag de 14-jarige coureur dit als een goede voorbereiding.

Rinus van Kalmthout heeft dit seizoen al vroegtijdig de overstap gemaakt naar de senioren en wilde graag als voorbereiding op het NK zien waar hij in het veld zou staan. Tot zijn grote tevredenheid bleek hij zowel in de vrije training als in de kwalificatie de snelste rijder op de baan te zijn. De 46.416 seconden die de zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout in de kwalificatie nodig had voor een ronde over het 1.030 km lange circuit bleek achteraf zelfs de snelste rondetijd van het hele weekend.
In de pré-finale op zondagmiddag mocht Van Kalmthout de race beginnen vanaf de mooiste startpositie. Na een prima start wist hij de leiding in de race vast te houden en drie ronden lang kon Van Kalmthout de druk van de ervaren senioren achter zich weerstaan. Al verdedigend kwam hij echter naast de ideale lijn op het vuile gedeelte van de baan en zag hij de Zweedse routinier Viktor Öberg voorbij komen. Ook de ervaren Nederlander Willem-Jan de Loos wist Van Kalmthout te passeren. De 14-jarige senior liet zich echter niet kennen, zette zijn tanden in het stuur en op tweederde van de race wist Van Kalmthout de snelle Zweed te achterhalen. Vervolgens reed hij ook het gat naar De Loos vrijwel dicht, maar hij kwam net wat tijd te kort om in de aanval te gaan om de pré-finale te winnen. Van Kalmthout reed de snelste rondetijd, maar kwam op de finish 0.694 te kort voor de zege en daarmee de belangrijke poleposition voor de finale.

Zo begon Rinus van Kalmthout de finale vanaf de tweede startpositie. Opnieuw was hij prima weg, maar in de eerste bocht werd hij naar buiten gedrukt, kwam op het vuile gedeelte van de baan en viel terug naar de vierde plaats. Een ronde later had hij zich teruggeknokt naar de derde positie, maar Van Kalmthout had moeite de snelheid die hij het hele weekend had te vinden. Uiteindelijk kwam hij na 19 ronden als vierde over de finish, waarna door zijn team TKP inderdaad geconstateerd werd dat de kart niet meer optimaal liep.

Al met al vond Rinus van Kalmthout het een nuttige voorbereiding op het NK. "Na twee jaar niet op De Landsard te hebben gereden vind ik het hoopgevend dat ik hier in een voor mij nieuwe klasse toch voortdurend met de snelste rijders meekan. Ik kijk er dan ook naar uit om volgend weekend te beginnen aan het Nederlands Kampioenschap Rotax Max bij de senioren."

Komend weekend komt Rinus van Kalmthout dus wederom in actie op circuit De Landsard, waar de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max Senioren op het programma staat. Op zaterdag 14 maart is de vrije training en de kwalificatie, op zondag 15 maart worden er drie races gereden die de dagwinnaar zullen opleveren. Met de snelheid die Van Kalmthout afgelopen weekend heeft getoond moet het mogelijk zijn om komend weekend in de kop van het veld mee te racen.
Wie Rinus van Kalmthout in actie wil zien is van harte uitgenodigd om komend weekend naar De Landsard te komen. Mocht Eindhoven net te ver buiten de route liggen, dan is het ook mogelijk om de verrichtingen van de jonge karter via het internet te volgen, want via de website www.chrono.nl worden de races live uitgezonden.