Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Eerste Grand Prix Lars Griekspoor

Eerste Grand Prix Lars Griekspoor

geplaatst op 03 augustus 2018

LARS GRIEKSPOOR van Team Griekspoor sprak aan de vooravond van zijn eerste Grand Prix motorcross (GPMX2) met Topsport Haarlemmermeer. Bent u ook zo benieuwd naar de motorcrosser uit Nieuw Vennep?

Zoals je zo vaak hoort bij topsporters is ook Lars vroeg begonnen aan motorcrossen. Vader Frank croste zelf. Het begon met wat sleutelen als puber en werd een uit de hand gelopen hobby. Op zijn achttiende reed hij pas zijn eerste wedstrijd.
In schril contrast met Lars die al met vijf jaar zijn eerste wedstrijd reed en wel gewoon in de Haarlemmermeer; op de crossbaan in Nieuw Vennep!
Het startte al wel eerder vertelt vader Frank; “achter in het weiland hadden we een klein crossbaantje gemaakt met wat bultjes. Maar hoe leer je een kind van vijf nou dat hij moet remmen en op sommige momenten gas terug moet nemen?”
Frank knutselde daarom een constructie zodat er aan de motor een touw bevestigd werd en hij indien nodig kon helpen. Lars kan zich nog goed herinneren dat zijn vader achter hem aan rende door de harde klei. Met letterlijk vallen en opstaan van vader Frank leerde Lars daar de beginselen van het crossen. Nu jaren later is hij klaar om met Team Griekspoor zijn eerste Grand Prix te rijden. Zijn grote voorbeeld van vroeger, Marc de Reuver, oud coureur, is nu zijn trainer. Ook gaat Christian Dignum overal mee naartoe. Hij is zijn monteur, maar eigenlijk doet hij veel meer dan dat. Hierbij ook nog alle support van zijn familie maakt dat Lars het goed voor elkaar heeft!

Lars is dit jaar begonnen aan de studie media, informatie en communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft dit jaar veel tijd geïnvesteerd in zijn studie zodat hij het eerste jaar de verplichte punten zou halen. Dit geeft hem aankomende jaren meer de ruimte om het crossen op een hoger plan te zetten, maar ook zijn studie voort te zetten. Lars droomt van een carrière als fulltime prof, maar beseft heel goed dat er ook een leven is na de cross.
“Vanaf juni toen ik mijn eerste jaar had afgerond ben ik alleen maar bezig geweest met deze wedstrijd. Ik heb zes dagen per week getraind.”
Zijn trainingen bestaan voor het merendeel uit uren maken op de motor maar ook doet hij veel aan duurtraining en kracht. Om te trainen op de motor rijdt hij door het hele land. Zo traint hij op diverse crossbanen, Lelystad, Eindhoven, maar ook in Lommel. Elke baan is anders en dus valt er overal wat te leren.
De Grand Prix in Lommel ziet Lars als een mooi debuut, het is zwaar zand en dit is een ondergrond waar ik veel op heb kunnen trainen. Dit is dus een bewuste keuze. Na dit weekend ga ik evalueren en kijken hoe mijn volgende traject eruit gaat zien. De Grand Prix bestaat uit een twintigtal wedstrijden die gereden worden over de hele wereld en waar je zoals bij de Formule 1 punten kunt halen bij elke race.

Griekspoor; Topsport in civiele techniek, is een multifunctioneel familie bedrijf in civiele techniek uit Nieuw Vennep. Griekspoor staat synoniem voor topsport. ‘Wij gaan altijd voor het hoogst haalbare”. Dit zien we ook terug uit het feit dat zij een aantal sporters sponsoren; Lars Griekspoor, zijn broertje Jens en de tennistoppers Scott, Tallon en Kevin Griekspoor.
Frank vertelt dat door de prestaties van deze sporters die gedeeld worden op social media veel mensen op hun website komen. De website is eigenlijk de etalage van ons bedrijf. Griekspoor heeft veel naamsbekendheid gekregen door de prestaties van deze sporters. Dit geeft maar eens te meer aan hoe sport en het bedrijfsleven met elkaar verbonden kunnen zijn. Ook zijn er bij Griekspoor veel mensen werkzaam uit de motorcross. Frank: “deze mensen hebben toch een bepaalde mentaliteit, no-nonsense, inderdaad wel een beetje de topsport mentaliteit en dat past goed bij de visie van ons bedrijf”.

Keuzevragen voor Lars……
Alleenstaand of relatie: “alleenstaand”.
Auto of motor: “op de weg? Dan toch de auto, ik heb mijn beide rijbewijzen gehaald, maar dan toch de auto”.
Voetbal of tennis: “tennis”.
Scott of Tallon: “oei dat is een moeilijke, als ik dan toch moet kiezen zeg ik Tallon, maar dit heeft te maken met dat ik vroeger meer met Tallon optrok vanwege onze leeftijd. Scott is trouwens wel net geselecteerd voor het Davis Cup team!”
BBQ of sushi: “pffff moeilijk, dan toch maar BBQ, ik houd iets meer van vlees dan vis en ook het sfeertje bij BBQen vind ik gezellig”.
Serieus of grappig: “serieus” (met een lach op zijn gezicht).
Snel of traag: “snel” (dit antwoord kwam nog sneller dan het licht….)
Impulsief of weloverwogen: “ik heb van allebei een beetje. Kan soms goed snel de knoop doorhakken, maar denk over mijn carrière wel uitgebreid na, ga nooit als een kip zonder kop ergens in”.

Topsport Haarlemmermeer wenst Lars veel succes bij zijn eerste Grand Prix!!!!

De foto is een aantal weken terug gemaakt tijdens de Zwarte cross.