Topsport Haarlemmermeer » Uitgelicht » Interview Nicole Bulk bondscoach kanosprint

Interview Nicole Bulk bondscoach kanosprint

geplaatst op 13 maart 2019

Nicole Bulk bondscoach Nederlands kanosprint; de opbrengst moet meer zijn dan alleen een medaille!

Nicole, ooit zelf aan de internationale top van het kanosprint, heeft het focusprogramma kanosprint opgezet; De Focusgroep KanosprintNL 2024 is een topsportprogramma met Olympische ambitie. De groep bestaat uit nagenoeg compleet uit kanosprinttalenten tussen de 15 en 23 jaar die naast hun studie en trainingen op hun eigen vereniging, onder begeleiding van een vast coachteam trainen op de Bosbaan in Amsterdam. Om wereldtopper te worden zeggen velen dat je 10 jaar en 10.000 uur hard moet trainen. In de kanosport houdt dat in dat als je senior bent je meer dan 20 uur per week traint, maar dat je eigenlijk wel 25 uur of meer met je sport bezig bent. En dat je dus niet na een jaar kunt verwachten het gemaakt te hebben, het kost tijd. Het Focusplan richt zich erop om dat met een groep sporters te doen, om dit zo vast in een ritme te brengen dat het normaal wordt. Internationaal zijn er 80-90 landen die de sport bedrijven en er zijn daarvan velen professioneel, in die zin dat ze hun geld verdienen met de sport. In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar er staat al wel een sponsorplan klaar en we werken met elkaar hard aan vervolgstappen. 

‘Rond 1995 kwam trainer Gilles Calliet een Franse coach in dienst van de Nederlandse Kano Bond. Hij heeft voor mij het verschil gemaakt! Voordat ik met hem ging samenwerken trainde ik al jaren keihard en deed alles in het kwadraat. Gilles bracht meer kwaliteit in het programma en leerde mij om tijd te nemen voor herstel. Hij was een heel innoverende coach. In 1998 behaalde ik de finale van het WK, het was een aantal jaren geleden dat iemand dit behaalde. Het jaar daarop, in ‘99 werd ik 4e op het EK in de K1 op de Olympische 500 meter (een persoonskano). Toen onze wegen scheidden in 2000 was ik al in staat om eigen schema’s te maken en dat heb ik tot op de dag van vandaag doorontwikkeld. Ik heb in totaal 15 jaar op topniveau met een A-status van NOC*NSF gekanood en in die tijd op heel wat internationale podia gestaan in kano-marathon en kanosprint. Begin 2008 toen Peking buiten beeld raakte ben ik definitief gestopt.’ 

Nicole heeft een mooie visie op topsport. Met prachtige anekdotes en statements vertelt ze me waar het volgens haar om gaat. ‘Passie, dat is de basis. Daarnaast probeer ik een goed werkklimaat neer te zetten waarbij ik als coach aanspreekbaar ben op de diverse fronten. De opbrengst van sport moet meer zijn dan alleen een medaille. Als ik sporters tien jaar lang in deze sport betrek, moet er meer zijn dan medailles winnen en de wereld te hebben gezien. We zijn geen reisbureau; als je een toneelstuk gaat opvoeren moet je wel een goed stuk hebben! Ik probeer onze sporters eigen verantwoordelijkheden mee te geven en te leren nemen. We komen nu al een aantal keer in Portugal in Milfontes. Ik zie onze sporters een goede relatie op te bouwen met de mensen daar, ik help ze graag sponsors zoeken, zichzelf neer te zetten, te presenteren. Goed zijn voor je omgeving vind ik belangrijk. We richten ons verder op datgene waar we invloed op hebben, dus niet de golven en niet de wind. Veel vaardigheden en ervaringen neem je vanuit topsport je hele leven mee!’

Naast het bondscoachschap dat Nicole op vrijwillige basis uitvoert, werkt ze full time met veel inzet als Coördinator Sports aan de TU in Delft. Hier ziet ze onder andere toe op de ondersteuning van studentensportverenigingen en begeleiding van sportdocenten. Twee tot drie ochtenden in de week en in de weekenden staat ze om 7.30 uur op de Bosbaan om haar sporters te helpen. Hierna vertrekt Nicole richting Delft en haar sporters richting hun school of studie. Aan het einde van de middag wordt er nog een keer getraind; kracht, of een clubtraining. In de weekenden wordt er soms zelfs drie maal getraind. ‘Ik wil dat we bezig zijn met zaken waar we invloed op hebben. Dat zijn zaken die gaan over bijvoorbeeld mindset, fitheid, kracht en techniek. Wil je echt de top in het kano bereiken dan zul je heel hard moeten werken. Er is geen pinautomaat in de boot en met een zak geld in de boot ga je toch alleen maar langzamer. We moeten gewoon aan de slag en doorzetten. Sommige mensen vragen mij ook wat ik van doping vind. Ik vind er niks van want we doen het niet en ik heb geen invloed op wat anderen doen, dus ga ik me er niet mee bezighouden’.

Onze toekomst zie ik zonnig in. We zijn begonnen op een heel relatief laag niveau, maar we hebben een aantal goede talenten in huis die goede ontwikkeling laten zien. Vorig jaar kwam een van hen al bijna in de finale van de WK U23. Je moet je voorstellen dat dit heel bijzonder is voor een lange termijn programma dat is opgezet zonder budget. Op dit moment is onze mindset onze brandstof, maar ik zal niet ontkennen dat we onze opdracht erkennen in verdere professionalisering. Dat wordt een mooie uitdaging, omdat we na 2020 met een juiste setting van start willen in een nieuwe Olympische cyclus.