Robin Kensenhuis na twee jaar al 4e op EK Masters Powerlifting
Robin (40 jaar), oud militair startte pas twee jaar geleden in de sportschool met Powerlifting. Nu binnen twee jaar pakte hij bijna een podiumplek op het EK Masters klasse 1 (40-50 jaar) in Tsjechië. Robin is professioneel sporter, traint zes uur per dag en is daarnaast huisvader.
Zijn doelen zijn helder; eerste worden op het EK en WK. Het WK is al 25 september in Zweden. Dankzij zijn militaire achtergrond leeft hij in een streng regime van trainen, rusten en gezond eten. Afzien en doorzetten zijn hem niet vreemd en hebben hem gebracht waar hij nu staat. Het trainen gebeurt veelal in Limburg en Brabant waar de gewichten van ijzer zijn. In een normale sportschool zijn de gewichten vaak minder nauwkeurig en niet van ijzer.
Aankomende maandag start deze Haarlemmermeerder met een nieuw programma dat bestaat uit zeven weken opbouw richting het WK. De laatste week is een rustweek en zorgt hij dat hij binnen de marge van zijn gewichtsklasse uit kan komen. De trainingen bestaan uit wandelen, rekken, trainen in de powerliftgyms en de basis in de gewone sportschool.
Powerlifting, deze sport draait er om een maximaal gewicht met correcte uitvoering in één keer te verplaatsen. Deze sport is een van de meest beoefende krachtsporten, met mannen en vrouwen uit 78 landen die het beoefenen. Het is een individuele sport, waarbij zelfverbetering centraal staat. Powerlifting bestaat uit drie onderdelen waar je per onderdeel drie beurten voor krijgt; squat, bench press (bankdrukken) en deadlift. Robin: “Je begint altijd met een opener, daarna bouw je het op. De squat is een van de zwaarste onderdelen. Iedereen kan squats doen van 0 tot over de 400 kg. Hierbij wordt gekeken naar diepte en pas na het commando van de scheidsrechter mag het gewicht in het rek teruggeplaatst worden.”
Op het EK startte Robin voortvarend, de eerste twee onderdelen verliepen goed. Bij zijn derde onderdeel deadlift kreeg hij bij de warming-up last van zijn rug. Bij zijn tweede kans vergat hij alles wat hij moest doen. “Hierdoor “lockte” ik mijn knieën niet en dan wordt de beurt afgekeurd. Bij mijn laatste beurt kon ik kiezen voor een derde plek, of een derde plek en goud op dit onderdeel. Ik wil altijd winnen en dus moest ik binnen een minuut kiezen. Uiteraard koos ik voor goud en een derde plek. Helaas lukte dit niet vanwege mijn rug en moest ik genoegen nemen met een vierde plek. Toch geeft me dit vertrouwen voor de toekomst en over 8 weken het WK. Mijn tegenstander voor brons kwam niet verder van 260 kg en ik kan gemakkelijk 285 halen.”